Započeto

Završetak izgradnje južne obilaznice u Mostaru

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Nastaviti aktivnosti na izgradnji svih dionica mostarskog prstena s naglaskom na završetak započete izgradnje južne obilaznice.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U sjedištu JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u julu 2020. godine potpisan je Ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na M-17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, km 6+253 do km 8+468, vijadukt “Marijanovića Draga”. Izvođač radova je JV Hering d.d. Široki Brijeg & KTM Brina d.o.o. Posušje, a vrijednost ovog ugovora je 7.625.528,90 KM bez PDV-a.

Prema medijskim informacijama s kraja aprila 2023. godine, intenzivno se radilo na probijanju jednog od dužih tunela u BiH, projektu u vrijednosti od 25 miliona KM. Radovi na tunelu Novi su nastavak aktivnosti koje implementira JP Ceste Federacije BiH, napravljenih u sklopu projekta Južna obilaznica Mostara LOT 1, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi dužine 1.700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića draga dužine 200 metara.

Završetak radova na tunelu Novi planiran je do ljeta 2024. godine, kad se očekuje i završetak kompletne prometnice koja će u cijelosti modernizirati cestovnu komunikaciju u tom dijelu BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!