Nije započeto

Uvođenje transplantacijskih programa

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Zdravstvo

Prioritetna politika jačanja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite provodit će se na nekoliko razina: (…) postupno uvođenje transplantacijskih programa.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U hotelu „Hills“ u Sarajevu je 22.10.2022. godine održana Međunarodna  konferencija o donatorstvu i transplantacijama, koja se realizuje kao početna aktivnost u okviru projekta tehničke podrške jačanju transplantacije i doniranja organa u Bosni i Hercegovini. Održanom konferencijom započeo je dvogodišnji projekat saradnje BiH i Republike Turske, a čiji je cilj unapređenje programa transplatacija i doniranja organa u BiH.

O zakonskim rješenjima, transplantaciji organa u i trenutnom stanju u ovoj oblasti u BiH pisao je Istinomjer u analizi “Transplantacija organa u BiH: Zakonska ograničenja i slaba koordinacija”.

Iako se navodi da će se prethodno navedeni projekat provoditi u toku dvije godine u prvih godinu dana mandata Vlade FBiH nije se radilo na istom.


Stručnjaci iz oblasti transplantacije iz Turske 30.11.2023. godine održali su tečaj za zdravstvene profesionalce koji sudjeluju u programu transplantacije, u cilju unapređenja donorskog programa i programa transplantacije u Federaciji BiH, gdje je učestvovalo više od 50 zdravstvenih profesionalaca uključenih u program transplantacije u Federaciji BiH. Sudionici tečaja su bili imenovani bolnički koordinatori i zamjenici koordinatora, anesteziolozi, intenzivisti, neurolozi kao i drugi zdravstveni profesionalci koji sudjeluju u programu transplantacije iz sva tri klinička centra u Federaciji BiH, te općih i kantonalnih bolnica.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!