Nije započeto

Uvođenje transplantacijskih programa

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Zdravstvo

Prioritetna politika jačanja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite provodit će se na nekoliko razina: (…) postupno uvođenje transplantacijskih programa.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

 U hotelu „Hills“ u Sarajevu je 22.10.2022. godine održana Međunarodna  konferencija o donatorstvu i transplantacijama, koja se realizuje kao početna aktivnost u okviru projekta tehničke podrške jačanju transplantacije i doniranja organa u Bosni i Hercegovini. Održanom konferencijom započeo je dvogodišnji projekat saradnje BiH i Republike Turske, a čiji je cilj unapređenje programa transplatacija i doniranja organa u BiH.

Projekat je razvijen s ciljem da se, na osnovu uočenih izazova u oblasti transplantacija i donorstva, u Bosni i Hercegovini poduzmu koraci na kreiranju Strategije podizanja javne svijesti o donorstvu, ali i educiraju ljekari i osoblje koje je angažovano na transplantacijama.

O zakonskim rješenjima, transplantaciji organa u i trenutnom stanju u ovoj oblasti u BiH pisao je Istinomjer u analizi “Transplantacija organa u BiH: Zakonska ograničenja i slaba koordinacija”.

Iako se navodi da će se prethodno navedeni projekat provoditi u toku dvije godine u prvih 100 dana mandata Vlade FBiH nije se radilo na istom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!