Nije započeto

Uvođenje progresivnog oporezivanja

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Smatramo kako će veći dio tereta promjena koje očekuju Bosnu i Hercegovinu morati podnijeti oni koji imaju najveća primanja, odnosno oni koji kontrolišu najveći dio kapitala. U skladu s tim stavom, zalažemo se za uvođenje progresivnog oporezivanja, dakle da oni koji zarađuju više, plaćaju poreze po većim stopama. Progresivno oporezivanje se ne može isključivo posmatrati iz ugla poreza na prihode, već se kao koncept mora primijeniti i na ostale segmente oporezivanja i raspodjele novca.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, 5.6.2023. godine su razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH. Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. 

Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava.

Nermin Nikšić, 5.6.2023.

Krajem jula 2023. godine saopćeno je da će Vlada Federacije BiH u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!