Nije započeto

Uvođenje diferencirane stope PDV-a

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Porez na dodanu vrijednost (PDV) se smatra jednim od ključnih determinanti razvoja zemalja, imajući, prije svega, u vidu u praksi dokazanu činjenicu o većem prihodovnom potencijalu ovakvog sistema oporezivanja. Suštinske prednosti PDV sistema su da se na ovaj način olakšava kontrola i mehanizmi efikasne implementacije i naplate, da pospješuje izvoznu performansu dajući mogućnost rasterećenja indirektnog oporezivanja izvoznika. Naša stranka se zalaže za uvođenje diferencirane stope PDV-a. (…) S tim u vezi, Naša stranka se zalaže za uvođenje diferencirane stope PDV-a, odnosno smanjenje stope na sedam posto za osnovne proizvode.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH nisu zabilježene aktivnosti na izmjenama stope PDV-a, koja od njegovog uvođenja 2006. godine iznosi 17% na sve proizvode. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!