Započeto

Uvezivanja obrazovnih institucija sa strateškim granama industrije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Obrazovanje

U saradnji sa ministarstvima podržati programe uvezivanja obrazovnih institucija sa strateškim granama industrije, s ciljem obuke i zapošljavanja neophodnih ljudskih resursa.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Povodom, kako je na zvaničnoj stranici Vlade KS navedeno 5.4.2023. godine, pripreme Zakona o dualnom obrazovanju u KS, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS upriličilo konsultacije s predstavnicima privrednog sektora, kao i sa svim ostalim relevantnim institucijama i organizacijama.

Tim povodom je rečeno da je Zakon je trenutno u fazi izrade prednacrta, a resorna ministrica Naida Hota-Muminović istakla je da će se njime regulisati i pitanje realizacije praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama, te se na taj način otvara komunikacija s predstavnicima sektora privrede.

Pojašnjeno je i da je planirano postepeno povećavanje broja dana u drugom, trećem i četvrtom razredu pomenutih škola, koje bi učenici provodili radeći u privredi, a gdje bi za svoj rad primali i određenu simboličnu naknadu, ali i da će finalna rješenja biti utvrđena sa svim relevantnim subjektima u ovom procesu.

Ministrica Hota-Muminović i ministar privrede KS Zlatko Mijatović 16.6.2023. godine održali su sastanak sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH i Udruženjem poslodavaca KS, sa ciljem unapređenja standarda u području dualnog obrazovanja i pokretanja inicijative za ubrzanje procesa vezanih za dualno obrazovanje srednjeg i stručnog obrazovanja, te mogućnosti prekvalifikacije i dokvalifikacije kadrova.

Resorna ministrica je podvukla da je važno da poslodavci sudjeluju u procesima kreiranja upisne politike u srednjim školama u KS, a na kraju sastanka zaključeno je da se formira radno tijelo koje će koordinirati aktivnostima unapređenja srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!