Započeto

Uvezivanja obrazovnih institucija sa strateškim granama industrije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

U saradnji sa ministarstvima podržati programe uvezivanja obrazovnih institucija sa strateškim granama industrije, s ciljem obuke i zapošljavanja neophodnih ljudskih resursa.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Povodom pripreme Zakona o dualnom obrazovanju u KS, a kako je navedeno na zvaničnoj stranici Vlade KS 5.4.2023. godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS upriličilo konsultacije s predstavnicima privrednog sektora, kao i sa svim ostalim relevantnim institucijama i organizacijama. Tada je rečeno da je Zakon u fazi izrade prednacrta, a resorna ministrica Naida Hota-Muminović istakla je da će se njime regulisati i pitanje realizacije praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama, te se na taj način otvara komunikacija s predstavnicima sektora privrede.

Pojašnjeno je i da je planirano postepeno povećavanje broja dana u drugom, trećem i četvrtom razredu pomenutih škola, koje bi učenici provodili radeći u privredi, a gdje bi za svoj rad primali i određenu simboličnu naknadu, ali i da će finalna rješenja biti utvrđena sa svim relevantnim subjektima u ovom procesu.

Ministrica Hota-Muminović i ministar privrede KS Zlatko Mijatović 16.6.2023. godine održali su sastanak sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH i Udruženjem poslodavaca KS, sa ciljem unapređenja standarda u području dualnog obrazovanja i pokretanja inicijative za ubrzanje procesa vezanih za dualno obrazovanje srednjeg i stručnog obrazovanja, te mogućnosti prekvalifikacije i dokvalifikacije kadrova.

Sredinom marta 2024. godine ministrica Hota-Muminović je održala radni sastanak povodom donošenja ovog zakona te je naglasila da se intenzivno radi na unapređenju stanja u srednjem stručnom obrazovanju.

Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje između ostalog odgovorili su da je formirana radna grupa za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Pored resornog ministarstva, radnu grupu čine predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, Privredne komore, Obrtničke komore, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, te Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

U odgovoru se navodi da je, na osnovu zvaničnih statističkih podataka iz Fedralnog zavoda za statistiku, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, te podataka sa kojima raspolažu poslodavci, radna grupa pripremila prijedlog novih zanimanja sa spiskom škola u kojima će se primjenjivati navedene promjene. Započeta je izrada nastavnog plana i programa za dva zanimanja Stolar-CNC operater i Dizajner tekstila i odjeće. U narednom periodu planirano je još dodatnih 14 zanimanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!