Započeto

Utopljavanje zgrada u cilju energetske efikasnosti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Nastavak ulaganja u utopljavanje zgrada kako bi se smanjila potrošnja energije i poboljšao kvalitet stanovanja, što uključuje donošenje uredbi kojim će se regulirati naplata toplotne energije prema stvarnoj potrošnji, a što će utjecati na energetsku efikasnost i smanjenje potrošnje.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada Kantona Sarajevo je sjednici održanoj 6.7.2023. godine, na prijedlog Ministarstva kulture i sporta, dala saglasnost o sufinansiranju projekta “Utopljavanje objekta JU KSIRC Hadžići” u iznosu od 415.000KM. U saopštenju se navodi da je ovaj objekat za zagrijavanje koristio čvrsto gorivo (ugalj) i jedan je od najvećih zagađivača zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako su tada naveli iz Vlade KS, realizacija projekta utopljavanja podrazumijeva zamjenu fasadnih otvora, termoizolaciju vanjskih zidova, kao i stropne i krovne konstrukcije, te zamjenu rasvjetnih tijela, kotla i ugradnju termostatskih ventila. Radovi su započeli u februaru 2024. godine.


U dokumentu budžeta KS za 2024. godinu navodi se da je u toku 2024. godine u planu nastavak utopljavanja do 40 odabranih javnih objekata u Kantonu Sarajevo (vrtići, fakulteti, osnovne i srednje škole, dom zdravlja), čime se projekat energijske efikasnosti koji Vlada KS implementira od 2019. godine, putem resornog ministarstva, a u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), završava.


U februaru 2024. godine iz Vlade KS je saopćeno da vlada nastavlja s realizacijom projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima” te da će još 17 objekata javnih ustanova dobiti potpuno novi izgled, a to su dva vrtića, 11 osnovnih škola, jedan dom zdravlja, dvije srednje škole i jedan fakultet. Radovi su planirani za proljeće 2024. godine.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić 10.5.2024. godine obišli su radove na školi “Edhem Mulabdić” koji se odvijaju u okviru projekta “Energetska efikasnost”. 

Vrijednost ovog projekta kojeg je finansiralo je resorno ministarstvo je 530.000 KM, a Općina Stari Grad provela je potrebne procedure javnih nabavki. Kako je tom prilikom javnost obaviještena, u toku su radovi na novoj fasadi centralnog objekta škole, dok su prethodnom periodu promijenjeni svi prozori, izvršeno utopljavanje učionica i prostorija, a u narednom periodu predstoji sanacija staklene kupole na krovu škole.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS 14.5.2024. godine potvrdili su da uskoro počinje realizacija devet kapitalnih infrastrukturnih projekata u četiri osnovne i četiri srednje škole na području KS. U okviru pomenutih projekata, predviđena je dogradnja i utopljavanje objekta OŠ “Nafija Sarajlić” za šta je izdvojeno 1.071.000 KM, kao i utopljavanje OŠ “Umihana Čuvidina” sa iznosom od 283.000 KM. 

U saopštenju se dodaje i da će biti zamijenjena vanjska stolarija u Prvoj gimnaziji Sarajevo sa sredstvima u iznosu od 840.000 KM, izvršeni radovi na energetskoj efikasnosti objekta Srednje ekonomske školu u iznosu od 1.000.000 KM, zamijenjena stolarija u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi te izvršena rekonstrukcija i opremanje Željezničkog školskog centra za što je izdvojeno 295.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!