Započeto

Utopljavanje zgrada u cilju energetske efikasnosti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Nastavak ulaganja u utopljavanje zgrada kako bi se smanjila potrošnja energije i poboljšao kvalitet stanovanja, što uključuje donošenje uredbi kojim će se regulirati naplata toplotne energije prema stvarnoj potrošnji, a što će utjecati na energetsku efikasnost i smanjenje potrošnje.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U junu 2023. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je sa EBRD-om pokrenuo projekat intenziviranja utopljavanja stambenih objekata fizičkih lica i jedinica kolektivnog stanovanja.

Cilj je da se, kroz model koji već postoji u Evropi, iz ušteda energije, te uz manju doplatu samofinansira postavljanje termičkih fasada na objekte fizičkih lica i jedinica kolektivnog stanovanja. Ovo bi bio revolving fond, sa dužim rokom trajanja otplate, do 20 godina, i u tom periodu, kroz vlastite uštede na korištenju bilo kojeg vida energije, bi bilo omogućeno finansiranje fasada svim zainteresiranim licima. Cilj je da i na ovaj način smanjimo potrošnju energije, bez obzira o kojoj vrsti energije je riječ.

Almir Bečarević, 13.6.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!