Nije započeto

Ustavna i izborna reforma

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Državno uređenje

Prioriteti HDZ-a BiH su ustavna reforma koja će osigurati punu jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog (ustavotvornog) naroda i izborna reforma s ciljem otklanjanja svih oblika diskriminacije u Izbornom zakonu BiH.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Tokom trajanja mandata 2018-2022, tačnije u junu 2022. godine, Dom naroda PSBiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim je, između ostalog, definisan izbor članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. 

Pomenutim Prijedlogom zakona definisano je da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira na način da je za člana Predsjedništva izabran onaj kandidat koji osvoji većinu glasova u tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanski kanton, Srednjobosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton, Kanton 10 i Posavski kanton. Ukoliko se ne ispune pomenuti uslovi, bira se kandidat koji je osvojio većinu u dva od pet, odnosno jednom od pet navedenih kantona. Prijedlog izmjena Izbornog zakona su uputili delegati HDZ-a BiH u Domu naroda tokom prošlog mandata još uvijek čeka na pokretanje procedure u Predstavničkom domu PSBiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u Odluci kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 26. marta 2024. godine nemetnuo je tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kojima se u dobroj mjeri unapređuje integritet izbornog procesa. Ove izmjene ne podrazumijevaju aktivnosti iz predizbornog obećanja HDZ-a BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!