Nije započeto

Uspostava Registra finansijskih potraživanja u Kantonu Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Uspostava Registra finansijskih potraživanja u Kantonu Sarajevo. Uspostavljanje jedinstvene evidencije potraživanja u Kantonu Sarajevo, poboljšanje metodologije i dinamike naplate potraživanja, definiranje mjera prema dužnicima i dužnicama koji ne izmiruju svoje obaveze prema Kantonu Sarajevo, sa krajnjim općim ciljem povećanja budžetskih prihoda.

(…)

Konsolidacija i povećanje dugoročne održivosti javnih finansija s ciljem poboljšanja kvalitete cijelog sistema za korištenje programskog budžeta kao ključnog alata za koordinaciju budžetskih ulaganja jer programiranjem investicija tokom više godina programski budžet može ograničiti teret koji ta ulaganja stavljaju na kantonalni budžet. Fokus staviti na uspostavu sistema (aplikativnog softvera) za praćenje duga i potraživanja Kantona Sarajevo i u Kantonu Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Tokom prvih 100 dana rada Vlada Kantona Sarajevo nije provodila aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Uspostava Registra finansijskih potraživanja u Kantonu Sarajevo bilo je jedno od obećanja i iz Principa i mjera djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022, a na kraju mandata ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno. Kako su za Istinomjer naveli iz Ministarstva finansija KS, Oracle modul potraživanja je implementiran krajem 2021. godine u okviru Projekta nadogranje Informacionog sistema finansijskog upravljanja Kantona Sarajevo prelaskom na Cloud tehnologije. 

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

U slučaju ove mjere došlo je do spajanja dvije mjere iz prethodnog i novog Programa, jer, iako nisu identična, oba imaju isti finalni cilj – uspostavljanje evidencije potraživanja u Kantonu Sarajevo. Stoga su ova dva obećanja spojena i bit će praćena kao jedno.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!