Nije započeto

Uspostava efikasnih mehanizama kontrole zapošljavanja

Partije: Naša stranka | Oblasti: Državno uređenje

Uspostavu efikasnih mehanizama kontrole zapošljavanja u javnim institucijama i rashoda za plaće.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vijeća ministara BiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Na sjednici održanoj 11.1.2024. godine Vijeće ministara jednoglasno je usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH Prijedlog zakona izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kojim se želi  osigurati  efikasnija  i odgovornija javna uprava.  Na ovaj način trebala bi se omogućiti većem broju zainteresovanih osoba prijava na javni konkurs, olakšati proces predaje dokumentacije, pristup listi eksperata te ubrzati proces zapošljavanja.Državnim službenicima trebalo bi se omogućiti napredovanje u smislu da neće prolaziti period probnog rada, a olakšava se i napredovanje u viši platni razred na osnovu pozitivnih ocjena u slučaju da određeni period nisu radili zbog opravdanih okolnosti. U slučaju napredovanja u obzir se uzimaju rezultati rada koje je službenik ostvario u periodu za prethodnu godinu prije opravdanog odsustva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!