Započeto

Usklađivanje broja timova porodične medicine sa potrebama stanovništva

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Usklađivanje broja timova porodične medicine sa potrebama stanovništva, a u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave uz uključivanje lokalne zajednice u sufinansiranje primarne zdravstvene zaštite.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na stranici Ministarstva zdravstva KS 2.2.2024. godine navedeno je da Ministarstvu od strane Ljekarske/liječničke komore KS, dostavljen akt Prijedlog reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo je Prijedlog reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u KS dostavilo svim javnim zdravstvenim ustanovama sa područja KS, svim komorama u oblasti zdravstva, sindikatima u oblasti zdravstva i Udruženju zdravstvenih ustanova i uposlenika privatne prakse Sarajevo kako bi se upoznali sa sadržajem prijedloga i kako bi na isti mogli dati svoje primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja. 

Na sastanku članova Zdravstvenog savjeta MZKS i ministra Enisa Hasanovića održanog 23.2.2024. godine prisutni su se usaglasili da bi bilo potrebno produžiti rok na 60 dana, osnovom dopisa od 29.01.2024. godine iz razloga kako bi svi adresirani u predmetnom aktu, kao i članovi Zdravstvenog savjeta imali dovoljno vremena za detaljno upoznavanje sa sadržajem prijedloga.

Navedeni Prijedlog je pripremljen sa namjerom da pruži uvid u trenutnu situaciju u sistemu zdravstvene zaštite u KS i da predloži preporuke za reorganizaciju zdravstvene djelatnosti za postizanje veće efikasnosti i efektivnosti zdravstvene zaštite.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!