Započeto

Uskladiti i harmonizirati domaće pravne legislative s legislativom EU koja reguliše poljoprivredu

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Uskladiti i harmonizirati domaće pravne legislative s legislativom EU koja reguliše ovu oblast, a tiče se, prije svega, okolinskih aspekata, standarda kvaliteta (ISO, HACCP, HALAL, IFS, BFC i sl.), oštrih kriterija zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda, ali isto tako raditi na edukaciji i informisanju domaćih proizvođača.

Izvor: Izborni program Naša stranka

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu navedeno je i usvajanje Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata, kojim se propisuje sadržaj listi štetnih organizama, sadržaj listi bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata, kao i mjere za sprečavanje prisutnosti Regulisani nekarantinski štetni organizmi na određenom bilju za sjetvu i sadnju te se usklađuje s pravnim akvisom EU. Tokom prve godine mandata VM BiH nije vršilo aktivnosti na izradi ovog pravilnika. 

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je na 4. sjednici, održanoj 2.3.2023. godine, Pravilnik o čaju, voćnom čaju, biljnom čaju i instant čaju. Cilj donošenja ovog pravilnika je omogućavanje uporabe međunarodno priznatih analiza za ispitivanje kakvoće čaja u cilju zaštite zdravlja potrošača, te otklanjanje nedostataka uočenih pri provedbi prethodno donesenog pravilnika, koji su predstavljali poteškoće proizvođačima.Iako se na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani našao na dnevnom redu 20. redovne sjednice VM BiH, koja je održana 23.8.2023. godine, isti nije usvojen.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!