Nije započeto

Unaprijediti propise koji reguliraju cirkularnu ekonomiju

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Unaprijediti propise koji reguliraju cirkularnu ekonomiju.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, održala je 24.5.2023. godine sastanak sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH Stelijanom Nedera u okviru koga je, između ostalog, iskazana spremnost za intenziviranjem saradnje u okviru ispunjavanja obaveza Zelene agende za Zapadni Balkan, koja uključuje obaveze na polju dekarbonizacije, smanjenja zagađenja, očuvanja biodiverziteta, posebno kroz povećanje veličine zaštićenih područja i implementacije Mape puta cirkularne ekonomije.

U odgovoru federalnog ministarstva okoliša i turizma navodi se da je ovo ministarstvo u posljednje dvije godine donijelo donijelo set propisa (4 uredbe, 8 pravilnika) koji se odnose na posebne kategorije otpada s ciljem uređenja upravljanja posebnim kategorijama otpada.

Dalje navode da je Ministarstvo poduzelo aktivnosti koje regulišu cirkularnu ekonomiju i u oblasti turizma te da “održivi turizam zauzima značajno mjesto u Strategiji razvoja turizma  Federacije BiH 2022-2027, te će se u narednom periodu,  nakon usvajanja Strategije,  raditi na razvoju turizma na održiv način uz tehničku podršku međunarodnih organizacija, a što će doprinijeti boljem pozicioniranju Bosne i Hercegovine na svjetskom tržištu”.

Podsjećamo, na sjednici Vlade FBiH održanoj 14.6.2023. godine Vlada FBiH se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o usvajanju Nacrta strategije razvoja turizma Federacije BiH, te zadužila Generalni sekretarijat Vlade FBiH da Nacrt strategije dostavi Parlamentu FBiH, na razmatranje i usvajanje.

Pomoćnik ministrice federalnog ministarstva okoliša i turizma Mehmed Cero je bio jedan od paneliste u okviru panela: Korak po korak do karbonske neutralnosti na Samitu cirkularne ekonomije Zapadnog Balkana u junu 2023. godine. U okviru panela je predstavio stanje, izazove i prilike u Bosni i Hercegovini u kontekstu cirkularne ekonomije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!