U progresu

Unapređenje i standardizovanje oblasti odgoja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Unapređenje i standardizovanje oblasti odgoja kroz razvoj posebnih programa u školstvu.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, njena pomoćnica za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić, te direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behlulović, početkom juna 2023. godine prisustvovale su dvodnevnom seminaru u danskom glavnom gradu Kopenhagenu organizovanog u okviru projekta Evropske unije “Stručno obrazovanje za Zapadni Balkan”.

Kako je navela ministrica Hota-Muminović, ovaj trogodišnji međunarodni projekt ponudio je učesnicima prilike za rast i učenje kroz jačanje stručnih kapaciteta, studijske posjete nastavnika i učenika zemljama Evropske unije, upoređivanje i razmjenu iskustava, a u vezi s tim, KS će nastaviti aktivnostii ka harmonizaciji nastavnih planova i programa za srednje stručno i tehničko obrazovanje s ciljem uvođenja dualnog obrazovanja.


Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo 13.6.2023. godine organizirali Okrugli sto “Pregled stanja obrazovanja u BiH – budući koraci“, na kojem je predstavljen pregled trenutnih reformi i promjena u obrazovnim sistemima, ali i usaglašeni budući koraci koji bi mogli unaprijediti kvalitet obrazovanja u BiH. 

Tom prilikom resorna ministrica Hota-Muminović naglasila je važnost održavanja dijalog sa svim donosiocima odluka i raditi na harmonizaciji i standardizaciji procesa, podsjetivši da KS od septembra implementira kurikularnu reformu.


Vlada Kantona Sarajevo donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje objavljeno je na stranici Vlade KS 11.3.2024. Ovi standardi će se primjenjivati od nove školske godine 2024 – 2025.

Riječ je o dokumentu koji definiše standarde i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu i srednju školu. Težište je u podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, te na naglašavanju fokusa na dobrobit učenika.


Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje između ostalog odgovorili su da je formirana radna grupa za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Pored resornog ministarstva, radnu grupu čine predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, Privredne komore, Obrtničke komore, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, te Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

U odgovoru se navodi da je, na osnovu zvaničnih statističkih podataka iz Fedralnog zavoda za statistiku, JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, te podataka sa kojima raspolažu poslodavci, radna grupa pripremila prijedlog novih zanimanja sa spiskom škola u kojima će se primjenjivati navedene promjene. Započeta je izrada nastavnog plana i programa za dva zanimanja Stolar-CNC operater i Dizajner tekstila i odjeće. U narednom periodu planirano je još dodatnih 14 zanimanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!