Započeto

Ulaganje u rekreativnu sportsku infrastrukturu

Partije: Naša stranka | Oblasti: Obrazovanje

Ulaganje u rekreativnu sportsku infrastrukturu je značajan instrument investiranja u zdravlje stanovništva, ali i vraćanja dijela onoga što porezni obveznici investiraju u javni sektor. Transformacija s kolektivnih sportova na individualne nije nova stvar. Naša rekreativna infrastruktura mora pratiti tu transformaciju, ali i trendove u rekreativnom sportu. Ovu infrastrukturu treba razvijati u saradnji s interesnim sportskim grupama i u skladu s potrebama korisnika.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Kako je 19.7.2023. objavljeno na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva kulture i sporta, ministrica Sanja Vlaisavljević donijela je Odluku o Sufinansiranju izgradnje, rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata, u okviru koje je sredstva za rekonstrukciju svoje infrastrukture dobilo 111 sportskih klubova, društava i lokalnih zajednica u Federaciji BiH.

Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 1.600.000 KM za prvu tranšu u svrhu izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru 5.10.2023. godine potpisala je ministrica Sanja Vlaisavljević sa Edinom Prašom, ravnateljem Direkcije za izgradnju sportskog centra u Mostaru.

Na 21. redovnoj sjednici, održanoj 21.11.2023. godine, Vlade FBiH usvojene su odluke o usvajanju četiri programa utroška sredstava „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ s kriterijima raspodjele, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu, u ukupnom iznosu od 8.700.000 KM. Na osnovu ove odluke, ministrica Vlaisavljević potpisala je 18.12.2023. godine Ugovore o dodjeli sredstava iz kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima. Ugovori su potpisani za Izgradnju i opremanje sportske dvorane Bosanska Krupa, za Izgradnju sportske dvorane Bazen u Gračanici, za Izgradnju i opremanje sportske dvorane Jelah te za Izgradnju sportske dvorane Mostar i drugih sportskih objekata, navode iz FMKS

Vlada FBiH na 38. hitnoj sjednici, održanoj 20.12.2023. godine, donijela je odluke o usvajanju tri programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele u okviru kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u ukupnom iznosu od 3.050.000 KM. Shodno tome, ministrica Vlaisavljević potpisala je 28.12.2023. godine Ugovore o dodjeli sredstava iz kapitalnih transfera za sufinanciranje „Izgradnje sportsko-rekreativnog bazena u Bihaću“ u iznosu od 1.250.000 KM te za sufinanciranje projekta „Izgradnja bazena Mostar“ za drugu tranšu iz 2023. godine, u iznosu od 1.000.000 KM. Ugovori su potpisani i za sufinanciranje projekta „Izgradnja zatvorenog bazena u Zenici – faza I“, u iznosu od 500.000 KM i za sufinanciranje projekta „Izgradnja bazena na Bentbaši Sarajevo“ u iznosu od 50.000 KM, navode iz FMKS

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!