Započeto

Ulaganje u prirodne nauke

Partije: BH Zeleni | Oblasti: Obrazovanje

Sistematski ćemo podržavati ravnopravan razvoj različitih kreativnih oblasti, kako kreativnih industrija tako i samostalne umjetničke produkcije, i ulagati u fundamentalne humanističke i prirodne nauke, kao i u primenjeno znanje i tehnologiju.

Izvor: Izborni program BH Zeleni

Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu predviđeno je 10.000 KM za stavku Grantovi neprofitnim organizacijama – Nagrada za znanost, te 100.000 KM granta za realizaciju projekata bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma.

U martu 2023. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske potpisali su memorandum kojim se godišnje nudi 50 stipendija studentima iz BiH za studij na mađarskom ili engleskom jeziku, uključujući područje prirodnih nauka.

Na 31. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 7.12.2023. godine, donesena je Odluka o kriterijima i raspodjeli sredstava iz tekućeg granta za projekte bilateralne suradnje u oblasti nauke temeljem međunarodnih sporazuma za 2023. godinu. Sredstva u iznosu od 100.000 KM, predviđena u budžetu Ministarstva civilnih poslova BiH za 2023. godinu, raspoređena su na račune šest javnih univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu, s ciljem daljnje distribucije odobrenim projektima fakulteta nakon provedenog javnog poziva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!