Započeto

Ulaganje u humanističke nauke

Partije: BH Zeleni | Oblasti: Obrazovanje

Sistematski ćemo podržavati ravnopravan razvoj različitih kreativnih oblasti, kako kreativnih industrija tako i samostalne umetničke produkcije, i ulagati u fundamentalne humanističke i prirodne nauke, kao i u primenjeno znanje i tehnologiju.

Izvor: Izborni program BH Zeleni

Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu predviđeno je 10.000 KM za stavku Grantovi neprofitnim organizacijama – Nagrada za znanost, te 100.000 KM granta za realizaciju projekata bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma.

U martu 2023. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za razdoblje 2023-2025. godine.

Na 31. sjednici, VM BiH donijelo je Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta za realizaciju projekta bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma za 2023. godinu, za šta je planirano je 100.000 KM.

Na 34. sjednici, VM BiH donijelo je Odluku o rasporedu sredstava iz tekućeg granta za realizaciju projekata bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma za 2023. godinu, ukupno vrijednog 100.000 KM. Sredstva će biti raspoređena na račune šest javnih univerziteta/sveučilišta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!