Započeto

Uključenost civilnog društva u formiranje javnih politika

Partije: BH Zeleni | Oblasti: Pravna država

Zalažemo se za državu u kojoj je vladavina prava neprikosnoveni postulat demokratskog uređenja, a civilno društvo uključeno u procese demokratskog odlučivanja i ima značajan uticaj na formiranje javnih politika.

Izvor: Izborni program BH Zeleni

Na 2. sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je Izvještaj o provedbi Sporazuma o suradnji s nevladinim organizacijama. Ministarstvo pravde i Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama zaduženi su da intenziviraju aktivnosti na izradi Strategije stvaranja poticajne atmosfere za razvoj civilnog društva i daljnjoj provedbi Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Ovo je zaključeno nakon usvajanja Izvještaja Ministarstva pravde o provedbi Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, u kojem se navodi da je osnivanjem Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama prepoznat određeni napredak u procesu stvaranja poticajne atmosfere za civilno društvo, koji je jedan od  prioriteta Evropske komisije na putu ka punopravnom članstvu BiH u EU, te da daljnje aktivnosti u tom procesu treba nastaviti i intenzivirati.

Na 8. sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa za 2022. godinu uz dopunu zaključaka na sjednici. Jedan od zaključaka ove sjednice bio je da se nastavljaju aktivnosti na unapređenju sistema transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva te se zainteresirana javnost poziva na uključivanje u proces javnih konsultacija u izradi pravnih propisa.

Na 28. redovnoj sjednici  održanoj 20.11.2023. godine Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Pravila o izmjenama i dopunama Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, s ciljem preciznijeg definiranja pojedinih odredbi te unapređenja provedbe postupka konsultacija sa zainteresiranom javnošću. Pravila za konsultacije su u primjeni od 2017. godine te je praksa ukazala na neophodnost izmjena i dopuna, kako bi se omogućila bolja saradnja s civilnim društvom i nastavilo usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira i prakse uključivanja građana i organizacija civilnog društva u postupak oblikovanja javnih politika u BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!