Započeto

Ubrzanje NATO puta Bosne i Hercegovine

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Spoljna politika

Ubrzanje EU i NATO puta i u konačnici članstvo u EU-u i NATO savezu dva su ključna vanjskopolitička cilja za HDZ BiH.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Vijeće ministara BiH je na 2. sjednici održanoj 23.2.2023. godine usvojilo Informaciju Komisije za saradnju s NATO-om o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi Bosne i Hercegovine, i to za 2021. i 2022. godinu. Informacija, kako je tom prilikom rečeno, koja predstavlja svojevrsnu samoprocjenu planiranih i provedenih aktivnosti institucija BiH, potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturirane saradnje BiH s NATO-om. 

U saopćenju Vijeća ministara se navodi da je Komisija BiH za saradnju s NATO-om zadužena da otpočne procedure izrade Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2023. Godinu.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je 27.3.2023. godine primio u posjetu vojnog atašea SAD-a brigadira Erica R. Adamsa, a teme sastanka bile su saradnja sa NATO-om, aktivnosti koje su planirane u narednom periodu u MO BiH i OS BiH, te bilateralna saradnja između dvije prijateljske zemlje.

Na 7. sjednici održanoj 30.3.2023. godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o radu Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine za period 1. 7. 2022. – 31. 12. 2022. godine.

U maju 2023. godine Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora koji pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sistem EU i Bečku konvenciju. Iz Vijeća ministara je tom prilikom saopćeno da je usvajanje ovog zakona važno zbog planiranih multilateralnih konvencija kojima se pristupa u procesu približavanja EU i jačanju saradnje s NATO-om.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj u junu 2023. godine donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om BiH, kojom se vrše personalne izmjene članova uslijed kadrovskih promjena u pojedinim institucijama BiH. Iz Vijeća ministara je saopćeno da je cilj omogućiti funkcionalan rad Komisije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!