Započeto

Trolejbuska mreža do Vogošće

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Rekonstrukcija trolejbuske mreže do Vogošće.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisao je u novembru 2023. ugovor s izvođačem radova na projektu rekonstrukcija trolejbuske mreže do Vogošće. Vrijednost projekta je 9,37 miliona KM, a sredstva su osigurana putem zajma od Evropske investicione banke.

Polovinom marta 2024. godine, iz Vlade KS je saopćeno da su započeti radovi na proširenju trolejbuske mreže do Vogošće. Tom prilikom, ministar Šteta obišao je gradilište te razgovarao sa izvođačem radova na aktivnostima koje slijede u realizaciji ovog projekta. Riječ je o prvoj fazi koja podrazumijeva sanaciju elektrozvučnih podstanica u Hotonju i Vogošći.

Iz Vlade dodaju da je projektom predviđena izgradnja kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara, obnova postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih, te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.


Ministar Šteta obišao je u maju 2024. godine radove na izgradnji trolejbuske mreže do Vogošće. Kako je saopćeno iz Vlade, u tom periodu vršili su se radovi na polaganju napojnih kablova na dionici od elektrovučne podstanice Jezero do naselja Šip. Antikorozivna zaštita se postavaljala na 483 postojeća stuba, a u toku su bili i građevinski radovi na elektrovučnoj stanici u Hotonju i Vogošći. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!