Nije započeto

Transformacija javnog RTV sistema

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Državno uređenje

Prioriteti HDZ-a BiH u idućem razdoblju uključuju transformaciju javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine i jačanje RTV Herceg-Bosne.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH nije se raspravljalo o donošenju novog zakona o Javnom RTV sistemu koji je svrstan među prioritetima u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. Također nije bilo riječi o jačanju RTV Herceg – Bosne. U proteklom periodu odlučivalo se o sredstvima kojima će se realizovati projekti digitalizacije javnih radio televizijskih servisa i poticaju razvoja elektronskih medija.


Saziv Vijeća ministara BiH imenovan je 25.1.2023. godine, a o projektima digitalizacije javnih radio televizijskih servisa raspravljalo se na sjednici održanoj 1.6.2023. godine. Tada je usvojena Informacija o statusu projekta digitalizacije javnih radio televizijskih servisa u BiH. Ukupno raspoloživa neutrošena namjenska sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 29.876.699,99 KM, od čega su budžetska sredstva devet miliona KM, sredstva RAK-a 12.126.699,99 KM i UMTS  sredstva 8.750.000 KM.

Na održanoj sjednici 26.6.2023. godine Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o uvrštavanju Projekta digitalizacije javnih radio televizijskih servisa BiH u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2011. – 2014. godine. Ovim se vrijednost Projekta digitalizacije javnih RTV servisa BiH uvećava za 63.000 KM i ukupno iznosi 36.977.000 KM, a dodatna sredstva će biti osigurana prestrukturiranjem rashoda u okviru budžeta Ministarstva komunikacija i prometa BiH za 2023. godinu. 


Kada je riječ od donošenju zakona o javnom RTV sistemu, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto izjavio je da se posljednji put radno tijelo za izradu Nacrta ovog zakona sastalo u maju 2019. godine i da nije došlo do njegovog usaglašavanja te je potrebno u cijeli proces krenuti od početka. Istakao je kako je primarni cilj donošenja novog zakona osiguranje finansijske održivosti javnog RTV sistema, što predstavlja i jedan od 14 prioriteta iz  Mišljenja Evropske komisije postavljenih pred vlasti BiH kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su 26.2.2024. godine Sporazum kojim se na osnovu odluke Vijeća ministara BiH Javnom RTV servisu BiH osiguravaju četiri miliona KM.

Odlukom se nastoji osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što predstavlja jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima. Sredstva će biti utrošena za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji, dok će po tri miliona KM biti dodijeljeno vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!