Nije započeto

Transformacija Direkcije za puteve u javno preduzeće

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Novo preduzeće za ceste – Transformacija Direkcije za puteve u javno preduzeće.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Zakon o cestama Kantona Sarajevo, od strane Skupštine KS, usvojen je 28.12.2021. godine, a njime se, pored ostalog, članom 12. predviđa i osnivanje Javnog preduzeća “Ceste KS“.

Kako je najavio ministar saobraćanja Adnan Šteta, Direkcija za puteve biti će transformirana u javno preduzeće.

Između ostalog, novoformirano preduzeće će imati veću samostalnost u radu, izvještaji će se podnositi Skupštini. Kvalitet rada će biti i bolji zbog veće uključenosti struke, a na osnovu registriranog broja vozila, preduzeće će imati i veći budžet nego sada. Na novim projektima i cestama imovinskopravne odnose, pribavljanje odobrenja za građenje i druge neophodne stavke, kako je to dosad bio slučaj, neće rješavati Zavod za izgradnju, nego direkcija, odnosno novo javno preduzeće. Osnivanjem ovog preduzeća značajno će se povećati funkcionalnost, ali i brzina u svim planiranim projektima u vezi s cestogradnjom.

Adnan Šteta, 01.01.2022.

Iako su u mandatu prethodne vlade najavljene aktivnosti na transformaciji Direkcije, transformacija nije još uvijek realizirana tokom prve godine rada nove Vlade KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!