Započeto

Tehnološka modernizacija KJP “Sarajevo – šume” d.o.o.

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Nastavak tehnološke modernizacije KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. i uvođenje ekološko prihvatljivih tehnologija u gospodarenju šumama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na radnom sastanku održanom 14.4.2023. godine u prostorijama KJP “Sarajevo – Šume” sastali su se direktor preduzeća Samir Omerović i ministar privrede KS Zlatko Mijatović, a na kojem je zaključeno da su napravljeni pozitivni pomaci u poslovanju ovog preduzeća i da je potreban nastavak tehnološke modernizacije i potpuno kadrovsko kapacitiranje. 

U maju 2023. godine objavljena je vijest da je preduzeću KJP “Sarajevo-Šume” isporučen prvi pauk bager. Riječ je o projektu KJP “Sarajevo – Šume” koji je realizovan u saradnji sa Kantonalnom upravom civilne zaštite KS kroz provedenu javnu nabavku iz oblasti rudarske i radne mašine, građevinska mehanizacija i oprema.

Riječ je o višenamjenskoj specijaliziranoj mašini koja, pored djelatnosti iz područja šumarstva, može da obavlja i terenske poslove zaštite ljudi i imovine od poplava. Bosna i Hercegovina je prva država u regionu koja je nabavila ovu mašinu.


U septembru 2023. godine potpisan je memorandum o saradnji u okviru Projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II”. Projekat provode Ministarstvo privrede KS, Incijativa za šumarstvo i okoliš – FEA, KJP “Sarajevo-šume”. Cilj ovog projekta kako je navedeno je smanjenje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu kroz digitalizaciju tradicionalnih modela upravljanja prirodnim resursima, a glavni rezultat je mobilna aplikacija “Čuvajmo šume” za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!