Započeto

Sufinansiranje programa zapošljavanja pripravnika u strateškim sektorima

Partije: Naša stranka | Oblasti: Socijalna politika

Sufinansiranje programa zapošljavanja pripravnika u strateškim sektorima, uvođenje politika sufinansiranja obuka za poslodavca gdje bi se iz tripartitnih izvora finansiranja (Zavod za zapošljavanje 40%, poslodavac 30%, lokalne vlasti 30%) sufinansirale prekvalifikacije za deficitarna zanimanja i gdje učešće poslodavca ujedno garantuje zaposlenje nakon obuke.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 23.5.2023. godine donio Odluku o usvajanju programa „Obuka za tržište rada 2023“. Cilj Programa je uključiti 500 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH u programe obuke kod poslodavaca, a kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali svoju zapošljivost.

Navedeni program realizuje se i u 2024. godini pod nazivom Obuka za tržište rada 2024” čiji je cilj uključiti najmanje 800 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH. Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 800.000 KM 

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je 11.3.2024. godine javni poziv na “Program sufinansiranja zapošljavanja 2024”. Ovim programom obuhvaćeno je i zapošljavanje pripravnika uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci za nezaposlene osobe sa srednjom stručnom spremom i za osobe sa višom i visokom stručnom spremom uz zasnivanje radnog odnosa na period od 12 mjeseci. Ova mjera se odnosi na mlade osobe dobi do 30 godina za osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovali. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!