Započeto

Sufinansiranje programa zapošljavanja pripravnika u strateškim sektorima

Partije: Naša stranka | Oblasti: Socijalna politika

Sufinansiranje programa zapošljavanja pripravnika u strateškim sektorima, uvođenje politika sufinansiranja obuka za poslodavca gdje bi se iz tripartitnih izvora finansiranja (Zavod za zapošljavanje 40%, poslodavac 30%, lokalne vlasti 30%) sufinansirale prekvalifikacije za deficitarna zanimanja i gdje učešće poslodavca ujedno garantuje zaposlenje nakon obuke.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 23.5.2023. godine donio je Odluku o usvajanju programa „Obuka za tržište rada 2023“ koji će Federalni zavod za zapošljavanje realizirati u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Cilj Programa je uključiti 500 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH u programe obuke kod poslodavaca, a kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali svoju zapošljivost.

Za vrijeme mandata prošle Vlade, Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 7.2.2023. godine, između ostalog, donio i odluke o usvajanju Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023 i Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023, te je informacija o programima bila dostupna krajem marta 2023. godine na službenoj stranici Vlade FBiH.

Cilj prvog programa je zapošljavanje najmanje 6000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. Federalni zavod za zapošljavanje realizira ovaj Program u saradnji sa kantonalnim/županijskim službama za zapošljavanje. 

Korisnici Programa su između ostalih i poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o financijskoj konsolidaciji. Programom je predviđeno sufinanciranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinanciranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinanciranja se koristi za isplatu dijela neto plaće. Zavod poslodavcu, po dostavljenom pravdanju refundira određeni iznos koji je definiran svakom mjerom zasebno. Osnovni iznos sufinanciranja zapošljavanja u svim mjerama se bez kumulativnog zbrajanja povećava za 10% za određene kategorije nezaposlenih osoba, više o tome na LINKU.

Programom su predviđene poticajne mjere za zapošljavanje pripravnika za osobe sa srednjom stručnom spremom (III i IV stepen), za osobe za višom (VI stepen) i visokom stručnom spremom (VII stepen), odnosno sa završenim prvim ciklusom po Bolonjskom sistemu studiranja (180/240 ECTS) i drugim ciklusom (300 ECTS).

“Vrijednost tog programa je 37,7 miliona KM, s tim da je vrijednost poziva 28,7 miliona KM, a za još devet miliona javni poziv bit će naknadno raspisan”, izjavio je Šef odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje FZZZ Haris Huskić.

Vlada FBiH je na 7. sjednici, održanoj u julu 2023. godine, prilikom Usvajanja Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period od 2024. do 2026. godine, naglasila da će nastaviti sa poduzimanjem mjera na maksimalnoj racionalizaciji troškova javne uprave, unapređenju nadzora nad trošenjem javnih sredstava, aktivnim politikama na tržištu rada te povezivanjem obrazovanja i tržišta rada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!