Započeto

Stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Socijalna politika

Nastavak procesa stambenog zbrinjavanja (dodjela stana u vlasništvo, dodjela građevinskog materijala, izvođenje građevinskih radova, udruživanje sredstava za kupovinu stambenog objekta) braniteljske populacije i članova/članica njihovih porodica prema jasnijim i transparentnijim kriterijima.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

I ove godine Ministarstvo za boračka pitanja KS realizuje projekt dodjele sredstava za rješavanja stambenih potreba boračke populacije, a uručeni su i predugovori o kupoprodaji za dodjelu stanova.

Izvor: Vlada KS

Kako je saopćeno iz Vlade KS 24.8.2023. godine, sredstva se izdvajaju za kupovinu stambene jedinice u 2023. godini. Nakon provedenih procedura, ukupno 16 korisnika ostvarilo je ovo pravo.

Iz Vlade KS dodaju da se radi o pripadnicima braniteljske populacije, kojima će se na ovaj način pomoći u rješavanju stambenog pitanja. Iz Budžeta Kantona Sarajevo za ovu namjenu izdvojeno je oko 200.000 KM.

Pored toga, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je i uručio početkom augusta 2023. predugovore o kupoprodaji za dodjelu stanova na lokaciji Rosulje, općina Voogošća i naselju Šip, općina Centar, za 11 pripadnika braniteljske populacije.

Kako je tom prilikom saopćeno iz Vlade KS, pravo na dodjelu stana u vlasništvo ostvarilo je 11 pripadnika braniteljske populacije, i to: deset supruga šehida-poginulih boraca-branitelja i jedan roditelj šehida-poginulih boraca-branitelja.

Podsjećamo da je Vlada od početka mandata provodila određene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 31.5.2023. godine dala saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS da pristupi potpisivanju notarskih ugovora za preostalih 17 stanova koji su prethodno dodijeljeni na korištenje.

Kako se navodi u saopćenju resornog ministarstva, radi se se o inicijativi koju je pokrenuo predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, a kojom će 51 stan preći u trajno vlasništvo pripadnika braniteljske populacije koji su ostvarili ovo pravo u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja KS. S obzirom na to da se stanovi na korištenje te stanovi u trajnom vlasništvu dodjeljuju pod jednakim uslovima, ovim će se trajno riješiti stambeno pitanje za preostalih 17 korisnika.

U saopćenju se navodi i da će Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u narednom periodu realizovati potpisivanje notarskih ugovora za krajnje korisnike koji će stanove dobiti u trajno vlasništvo. Radi se o stanovima za 12 supruga šehida-poginulih branitelja, dva roditelja šehida-poginulih branitelja, te tri ratna vojna invalida.

Danas sam ponosan što smo uspjeli da obezbjedimo stambene jedinice u trajno vlasništvo za preostalih 17 članova porodica šehida i poginulih branitelja, te ratnih vojnih invalida, koji su stanove prethodno dobili na korištenje. Ovo je jedan zajednički poduhvat, i želio bih da se zahvalim svima koji su prepoznali inicijativu i podržali je, jer ovo je najmanje što možemo uraditi za porodice koje su izgubile svoje najmilije ili pak dijelove tijela. Sveobuhvatno, veliki projekt je priveden kraju, liste čekanja za dodjelu stanova su ukinute, a sada smo uspjeli da kompletiramo sve ono na čemu smo radili prethodne dvije godine. Mi naravno, i dalje nastavljamo da se brinemo o ovoj veoma osjetljivoj kategoriji, kroz projekte koji su pred nama.

Omer Osmanović, 31.5.2023.

Polovinom jula 2023. potpisan je okvirni sporazum za nabavku, transport i isporuku građevinskog materijala za pripadnike braniteljske populacije Kantona Sarajevo, koji su kao raseljena lica aplicirali u 2022. godini. Kako je saopćeno iz Vlade, realizacijom Sporazuma bit će dodijeljena pomoć za 40 pripadnika braniteljske populacije koji su imali status raseljenih lica, ali su izmjenama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH ispunili uslove za ovaj vid stambenih davanja. Navedeni korisnici su sa zahtjevom aplicirali u 2022. godini.

U augustu 2023. godine potpisan je okvirni sporazum za izvođenje građevinskih radova i pružanje građevinskih usluga za pripadnike braniteljske populacije, a radi se o 17 korisnika koji su ostvarili ovo pravo. Iz Vlade dodaju da je iz Budžeta KS za realizaciju ovog Okvirnog sporazuma izdvojeno 233.657,19 KM, dok je krajnji rok za izvršenje radova 31. decembar 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!