Započeto

Sprječavanje pojave i širenja zoonoza

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Nastavak i jačanje provođenja kontinuiranih mjera na sprečavanju pojave i širenja zoonoza provođenjem aktivnosti veterinarsko javnog zdravstva odnosno mjera zdravstvene zaštite životinja i mjera na većoj higijensko zdravstvenoj ispravnosti proizvoda životinjskog porijekla na području Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada Kantona Sarajevo saopćila je 25.5.2023. godine da je usvojila Program utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrolu, a koja su namijenjena za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS za 2023. godinu. 

Programom se na raspolaganje ostavljaju sredstva u iznosu od 800.000 KM, pri čemu se ova sredstva mogu usmjeriti ka (su)finansiranju projekata i aktivnosti kojim bi se unaprijedila oblast zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane.

Iz Vlade su naveli da su svi projekti i mjere iz ovog programa u funkciji veterinarskog javnog zdravstva, a krajnji korisnici su vlasnici životinja, odnosno građani/ke Kantona Sarajevo. Dodatno je navedeno da su predviđena i (su)finansiranja brojnih aktivnosti i projekata definisanih Programom, a postupak njihovog izbora Ministarstvo privrede KS će provesti putem Javnog poziva.

Ovim programom predviđeno je (su)finansiranje i analitičko – dijagnostičkog ispitivanja na zahtjev ili po nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, nadoknade štete za ubijene i zaklane životinje i uništene predmete, provođenje eutanazije, dezinfekcije objekata i prostora, podmirenje dijela troškova za uzorkovanje i ispitivanje mesa na trichinella spiralis te troškova sterilizacije/kastracije. 

Pored toga, predviđeno je i sufinansiranje projekta „Osnivanje službe urgentne intervencije za povrijeđene životinje” za KJP „Veterinarska stanica“; jačanja tehničke opremljenosti službenih veterinara, inspektora u provođenju mjera osiguranja zdravlja životinja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja, kao i osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog prijekla i hrane za životinje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!