Neispunjeno

SP RS: Stimulisanje samozapošljavanja

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Investiviono razvojna banka Republike Srpske uspostavila je kreditnu liniju za početne poslovne aktivnosti sa kamatnih stopama od 4,6 do 5,4%, a iznosi koji se odobravaju su između 5.000 i 50.000 KM. Prema podacima Investiciono razvojne banke RS u 2011. godini je plasirano ukupno 14 kredita iz navedene kreditne linije. Ukupno je u navedenom periodu odobreno 534.000 KM kredita iz ove kreditne linije. Tokom 2012. godine od IRBRS odobreno je samo 4 zahtjeva u iznosu od 138.501 KM dok je tokom 2013. godine IRBRS za kredite za početne poslovne aktivnosti planira izdvojiti 350.000 KM.

Zavod za zapošljavanje RS provodio je u 2011. godini Projekat podrške socijalne zaštite i zapošljavanju koji se finansira kreditom Svjetske banke u iznosu od 4,4 miliona dolara. Ova sredstva se koriste za samozapošljavanje, dokvalifikacije i obuku, mobilnost radne snage i za poslodavce. Tokom 2012. godine, u skladu sa Ekonomskom politikom Republike Srpske za 2012. godinu i Akcionim planom zapošljavanja za 2012. godinu, Zavod za zapošljavanje RS je nastavio sa navedenim programom, raspisivanjem javnog poziva za korištenje navedenih sredstava u decembru 2012. godine, rezultati poziva se očekuju tokom 2013. godine.

Na 101.sjednici

Na 8. sjednici Vlade Republike Srpske održane 24. aprila 2013. godine utvrđen je Prijedlog zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća. Ovim zakonom uređuju se načela, principi i subjekti koji pružaju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i donošenje strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj. Cilj ovog zakona je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, podsticanje osnivanja, rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća, povećanje njihove konkurentnosti stvaranjem inovacija i razvijanjem svijesti o značaju MSP i preduzetništva za ekonomski razvoj. Novi Zakon o razvoju malih i srednjih preduzeća usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske 30. maja 2013. godine

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!