SNSD: Nepristrasnost u sudskom tretiranju ratnih zločina

“Našarealnost narednih godina biće i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima. To je jedini način za utvrđivanje individualne krivice, koji mora biti objektivan, nepristrasan i obuhvatan prema svima podjednako, bez gledanja kroz prste bilo kojoj političkoj, nacionalnoj ili drugoj grupaciji. Da bi se izbjegle politizacije i sumnje u objektivnost, SNSD traži vrlo visok stepen odgovornosti i profesionalizma u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, osposobljavanje svih lokalnih okružnih sudova za ova suđenja i suđenje po mjesnoj i stvarnoj nadležnosti ili pred Sudom Bosne i Hercegovine.”


Razlog:
S obzirom da je sudska vlast neza visna od izvršne i zakonodavne, politička partija nema zakonsko-pravne mogućnosti da postavlja zahtjeve sudskoj vlasti.
Objašnjenje:
I pored činjenice da je sama formulacija ove izjave u suprotnosti sa podjelom zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, ona izražava politički stav kojem SNSD nije ostao dosljedan. Objektivnost i nepristrasnost ove partije u odnosu na procesuiranje ratnih zločina, te podrška procesuiranju ratnih zločina više puta je dovedena u pitanje postupcima i izjavama njenih zvaničnika, koji su u javnim istupima u aktuelnom mandatu temu suđenja za ratne zločine potezali isključivo kroz prizmu stradanja sopstvene nacije, uz nacionalističku retoriku i osporavanje objektivnosti, kredibiliteta i nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH. Napadi na ove institucije sa nacionalističkih pozicija naročito su intenzivirani nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu pokrenula istragu i poslala krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika (http://oscebih.org/documents/15868-bos.pdf). Nedosljednost stavu o potrebi utvrđivanja individualne krivice i “negledanju kroz prste” sopstvenoj nacionalnoj grupi, pokazana je i kroz različite postupke zvaničnika SNSD-a, na čelu sa njenim predsjednikom Miloradom Dodikom u različitim prilikama, kao što je poseban tretman, na granici ukazivanja državnih polasti, koji je bivša predsjednica RS Biljana Plavšić, osuđene za ratne zločine, imala nakon puštanja na slobodu (http://www.novine-online.com/vijesti/dogaanja/1343-vdodik-plavi-je-manje-kriva-za-ono-to-se-deavalo-od-komia-.html), kao i druge aktivnosti aktuelne Vlade kojima se optuženima za ratne zločine ukazuju počasti, koje su izazvale i oštre reakcije međunarodnih institucija (http://www.ohr.int/ohr-dept/presso/pressr/default.asp?content_id=45159).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!