SNSD: Fer kriteriji raspodjele prihoda od PDV-a

SNSD traži ustanovljavanje fer, transparentnog i dugoročnijeg kriterija raspodjele (PDV-a) na bazi sporazuma entiteta i finansijske ekspertize, u kojem neće biti privilegovanih, niti beskonačnih političkih rasprava svakog mjeseca. SNSD neće prihvatiti sistem koji bi Republici Srpskoj sistematski smanjivao prihode u dolazećim godinama, na bazi pristrasno odabranih kriterija, uz očite nedorečenosti i nefunkcionalnosti takozvanih automatskih rješenja, te uz nejasno knjiženje potrošnje mnogobrojnih državnih organa koji su uglavnom u Sarajevu, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.


Razlog:
Kriterij raspodjele prihoda od PDV-a, koji se uplaćuju na jedinstveni račun na državnom nivou, ustanovljeni su Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Pravilnikom o prikupljanju, sravnjenju, raspodjeli prihoda i izvještavanju (2005). Prema ovim zakonima, iznos koji će biti isplaćen entitetima u direktnoj je zavisnosti od njihovog udjela u potrošnji, a koeficijente raspodjele prihoda određuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH na osnovu podataka o udjelu u potrošnji. Stoga je izjava o “sistematskom smanjivanju prihoda” bilo kom od entiteta besmislena, budući da oni zavise isključivo od njihovog udjela u potrošnji. Kriteriji za određivanje koeficijenata, u svakom slučaju, nisu promijenjeni od 2005. godine (ne računajući odluku OHR-a iz 2006, kojom je regulisan položaj Brčko Distrikta u raspodjeli ovih sredstava).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!