Započeto

Smanjenje iseljavanja poticanjem razvojne ekonomije i planskom stambenom politikom

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Socijalna politika

Na temelju demografskog stanja i prostornog razmještaja Hrvata u BiH temeljni ciljevi nacionalne (hrvatske) populacijske politike jesu brojčani porast, pomlađivanje stanovništva i smanjenje iseljavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Javne politike ustrajno ćemo nastaviti provoditi u sljedećim područjima djelovanja: Smanjenje iseljavanja poticanjem razvojne ekonomije i planskom stambenom politikom. (…)

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike 5.7.2023. godine saopštilo je da je spremilo prijedlog strategije zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2023 – 2030, te da je taj dokument upućen na mišljenje skupštinama kantona, Federalnom zavodu za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, kantonalnim ministarstvima obrazovanja, udruženjima poslodavaca i sindikatima, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidetom, Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Federalnom  zavodu za statistiku, Federalnom zavodu za programiranje razvoja, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i drugima. 

Kako se dalje navodi, Strategija zapošljavanja sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu analizirana je situacija na tržištu rada u FBiH, u drugom su utvrđene politike usmjerene na saniranje izazova u sferi zapošljavanja, dok su u posljednjem dijelu predstavljeni operativni aspekti koji se odnose na provedbu politike zapošljavanja.

Nakon što je 21.9.2023. godine Vlada FBiH prihvatila Strategiju zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023-2030), istu je u oktobru 2023. godine usvojio Predstavnički dom, a 28.11.2023. godine i Dom naroda Parlamenta FBiH.  

Na sjednici održanoj 8.4.2024. godine Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu u iznosu od 20.000.000 KM.

Sredstva će se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!