Nije započeto

Smanjenje iseljavanja poticanjem razvojne ekonomije i planskom stambenom politikom

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Socijalna politika

Na temelju demografskog stanja i prostornog razmještaja Hrvata u BiH temeljni ciljevi nacionalne (hrvatske) populacijske politike jesu brojčani porast, pomlađivanje stanovništva i smanjenje iseljavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Javne politike ustrajno ćemo nastaviti provoditi u sljedećim područjima djelovanja: Smanjenje iseljavanja poticanjem razvojne ekonomije i planskom stambenom politikom. (…)

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike 5.7.2023. godine saopštilo je da je spremilo prijedlog strategije zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2023 – 2030, te da je taj dokument upućen na mišljenje skupštinama kantona, Federalnom zavodu za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, kantonalnim ministarstvima obrazovanja, udruženjima poslodavaca i sindikatima, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidetom, Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Federalnom  zavodu za statistiku, Federalnom zavodu za programiranje razvoja, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i drugima. Nakon pribavljanja mišljenja prijedlog strategije će biti upućen u daljnju proceduru, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako se dalje navodi, Strategija zapošljavanja sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu analizirana je situacija na tržištu rada u FBiH, u drugom su utvrđene politike usmjerene na saniranje izazova u sferi zapošljavanja, dok su u posljednjem dijelu predstavljeni operativni aspekti koji se odnose na provedbu politike zapošljavanja.

Strategija kroz četiri strateška cilja nastoji doprinijeti povećanju lične zaposlenosti, razvijanju i unaprjeđenju usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociji kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, osiguranju uključivanja na tržište rada teško zapošljivih kategorija kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada, te osnaživanju upravljanja tržištem rada i povećanju kapaciteta za provođenje politika.

Adnan Delić, 5.7.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!