SDP: Stimulisanje lokalnih zajednica da pomognu starim licima

| Partija: | Oblast:

Stimulisati lokalne zajednice i javna preduzeća da se svim starim licima obezbijede materijalne i druge pogodnosti u javnom saobraćaju, pomoć kod plaćanja komunalija, banjskog liječenja i sl.

Napomene

U julu 2011. godine, Vlada FBiH donijela je Odluku o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, kojom su propisane subvencije za korisnike najnižih penzija, uz uslov da je njihova mjesečna potrošnja električne energije manja od 268 Kwh u Elektroprivredi BiH, odnosno 348 Kwh u Elektroprivredi HZHB. Subvencije su propisane za period do 31.12.2012.

Na 33. sjednici Vlade FBiH, održanoj u januaru 2012. godine, donesena jeOdluka o izmjenama Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti. Ovom odlukom, Vlada FBiH je proširila obim mogućih korisnika subvencija na sve penzionere sa penzijama do iznosa zagarantirane penzije koju isplaćuje Zavod PIO/MIO FBiH. Prema podacima Federalnog Zavoda PIO/MIO, na ovaj način je pravo na subvenciju prošireno na dodatnih 70.000 penzionera, što čini ukupan obuhvat od oko 300.000 penzionera.

Na 64. sjednici, održanoj u oktobru 2012. godine, Vlada FBiH donijela je Odluku o izmjenama Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti kojom je produžila pravo na subvencije za električnu energiju do 31.12.2013. godine.

Ista ODLUKA  je usvojena i 2013. godine.

Osim direktnih subvencija, nije bilo drugih aktivnosti na ovom planu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi