SDA:Ulaganje u industriju

Ulaganjima u industriju podržati visokokvalitetne programe koji uz niže materijalne troškove ostvaruju visoku dodatnu vrijednost i izvoz po zaposlenom (energetika, dio hemijske i farmaceutske industrije, elektro-mašino gradnja).


Objašnjenje:
“Jedini državni mehanizam za ulaganje u razvoj privrede, uključujući i industriju, jesu razvojne banke. Obje razvojne banke u BiH (Investiciono razvojna banka RS i Razvojna banka FBiH) su se u prethodnom četvorogodišnjem periodu “”proslavile”” po kriminalu i korupciji, ali po ulaganjima u industriju nisu poznate. Direktori jedne entitetske ustanove se smjenjuju kao na traci, a jedan je i uhapšen (http://www.cin.ba/Stories/P24_Assets/?cid=923,2,1, http://www.cin.ba/Stories/P25_Parties/?cid=961,2,1
http://www.cin.ba/Stories/P24_Assets/?cid=945,2,1
http://www.cin.ba/news/1/?cid=964,2,1
http://www.gsr-rs.org/izvjestaji/2009/RI042-09.pdf), dok se direktor druge entitetske ustanove drugi do prije par mjeseci uspijevao skoro nesmetano baviti finansiranjem poslovnih i političkih partnera, isplaćivanjem basnoslovnih iznosa na ime plata i troškova sopstvenog osoblja i odbijanjem realnih razvojnih kredita onima kojima su oni zaista potrebni (http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=46, http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=61802&Itemid=73, http://www.slobodnaevropa.org/content/razvojna_banka_/1940402.html). Raspodjela kredita i ulaganja nije bolja ni u drugom entitetu, gdje se u roku od samo nekoliko sati uspijeva donijeti odluka o plasiranju 3 miliona KM kompaniji u vlasništvu sina entitetskog premijera. Kako u svemu tome prolazi ulaganje u industriju, nije teško zaključiti. ”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!