SDA:Nezavisnost medija

Odlučno podržavamo nezavisnost, profesionalnost i nepristrasnost medija. Oštro ćemo osuditi svaku njihovu zloupotrebu, posebno zloupotrebu javnih RTV servisa.


Objašnjenje:
Medijska klima u Bosni i Hercegovini se pogoršala u aktuelnom mandatu, a politički pritisak na medije dodatno je porastao u izbornoj godini. Prema izvještaju OSCE, ne samo da su porasli politički pritisci na medije i Regulatornu agenciju za komunikacije (što je i sama Agencija ranije naglašavala u svojim saopštenjima, govoreći o rastu pritisaka na RAK i pokušaja cenzure i kršenja slobode medija- http://www.rak.ba/bs/public-affairs/pressr/default.aspx?cid=5469), već se ni zakoni kojima se regulira rad medija u praksi ne sprovode, a bezbjednost novinara/ki je sve ugroženija (TEMATSKI IZVJEŠTAJ: Bosanskohercegovački mediji i regulatori medija pod pritiskom http://www.oscebih.org/documents/16110-bos.pdf ). Politički pritisci na medije prepoznati su naročito u slučajevima ostavki novinara/ki i urednica/ki kod kojih postoje ozbiljne sumnje u razloge podnošenja ostavke; kao i u tendenciji da se politizuju odluke RAK-a (slučaj odluke o sankciji RTRS-u zbog nelegalnog emitovanja na digitalnom kanalu). Pored ovih, javlja se i niz drugih problema, kao što je “kupovina” medija u predizbornom periodu (http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=6962:medijima-pet-miliona&catid=19&Itemid=154), ili otvoreni pozivi na bojkot pojedinih medija od strane političara (protivzakonito naređenje Premijera RS Milorada Dodika upućena ministrima RS da odbijaju komunikaciju sa Federalnom radio-televizijom). Porast broja napada na novinare i medijske kuće, te prijetnje i zastrašivanje medijskih aktera – od kojih su mnogi dolazili i od samih predstavnika izvršne i/ili zakonodavne vlasti – sve više se tretiraju, kako navodi izvještaj, kao događaji “koji zavređuju tek poneku reakciju”, što ima poguban uticaj ne samo na slobodu izražavanja, već i na demokratsko uređenje kao takvo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!