SDA:Kažnjavanje terorizma

Smatramo da teroristi koji čine nasilje u ime religijskih, nacionalnih ili ideoloških uvjerenja, moraju biti kažnjeni do krajnjih zakonskih granica. Istovremeno, nedopustivo je da se u ime borbe protiv terorizma krše ljudska prava. Suprostavit ćemo se svakoj zloupotrebi borbe protiv terorizma.


Objašnjenje:
“Kažnjavanje počinioca krivičnih djela sudska je nadležnost i jedna partija nema načina da ovakvo obećanje ostvari bez nezakonitog uplitanja u rad sudova, tako da prvi dio ovog obećanja graniči sa nezakonitim podrivanjem nezavisnog sudstva. Borba protiv terorizma u BiH u aktuelnom mandatu može se opisati kao ređanje povremenih medijskih spektakala sa malo ili nimalo konkretnih rezultata. Spektakularne policijske akcije poput „Svjetlosti“ u Gornjoj Maoči, kada je za hapšenje 8 osoba (protiv nekih od njih su već podnošene krivične prijave, medijski je dokumentovano njihovo nasilno ponašanje, ali su do tada godinama ignorisani od policije i pravosuđa) upotrebljeno 600 policajaca, postavljaju, svakako, pitanje o opravdanosti upotrebe takve policijske sile za hapšenje tako malog broja osumnjičenih koji se, zatim, ispostave dovoljno bezopasnim da se puste iz pritvora i brane sa slobode(?). Slična medijska pompa trenutno je aktuelna u RS-u, gdje je nedavno uhapšeno 5 osoba zbog sumnje u posjedovanje oružja koje kod njih nije nađeno, pa je i ovde epilog, nakon intenzivnog medijskog eksponiranja slučaja, njihovo puštanje na slobodu. S druge strane, nekoliko mjeseci nakon pompezne akcije „Svjetlost“, koju su policijski zvaničnici hvalili kao najveću zajedničku akciju policija u BiH i pokazatelj „snage države“, desio se stvarni teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu, dok je nekoliko mjeseci prije ove akcije, zbog nedostatka komunikacije i razmjene informacija između nadležnih institucija, osuđenik koji je izdržavao kaznu u zeničkom zatvoru, a kog je OSA proglasila prijetnjom za nacionalnu sigurnost, puštan na dopuste koje je konačno iskoristio za bijeg iz zatvora (http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=1953). Istovremeno, tretman osoba sa spornim BiH državljanstvom koje se po nejasnim kriterijima označavaju kao „prijetnja nacionalnoj sigurnosti“ i smještaju u Imigracioni centar, te netransparentan rad Komisije za reviziju statusa naturaliziranih državljana BiH, izaziva negativne reakcije brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala, Human Rights Watch i Helsinškog odbora za ljudska prava (http://bhmuslimmonitor.info/ba/aktuelnosti/belma-becirba-ic-put-u-bosnantanamo-2.html).
Još od poznatog slučaja “”Alžirske grupe””, pa sve do zakonski upitnog i krajnje arbitrarnog zatvaranja stranih državljana u Imigracioni centar na osnovu nejasnih i netransparentnih kriterija, nije preduzet nikakav institucionalni napor da se zaštite ljudska prava u procesu borbe protiv terorizma.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!