SBiH:Slobodan odabir mjesta boravka

SLOBODAN IZBOR MJESTA BORAVKA: U ovakvoj Bosni i Hercegovini, za kakvu se bori STRANKA ZA BiH, građani će imati pravo da zasnuju svoj dom i radni odnos bilo gdje u zemlji.


Razlog:
Garantovano ustavom. S druge strane, u praksi se ne sprovodi: “Zvanično, još uvijek postoji oko 125 000 lica koja žele da se vrate u mjesta svog ranijeg prebivališta. ” (Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009.god.).
Objašnjenje:
U 2009. godini je revidirana strategija za provođenje aneksa 7., koja je podrazumijevala da se povratak okonča do 2014., ali ista nije usvojena (http://www.danas.org/content/nths_/1856373.htm). Za pomoć pri povratku podneseno je zahtjeva od strane 43 000 porodice, odnosno oko 140 000 osoba, što znači da i dalje postoji zainteresiranost za povratak, ali ne postoji dovoljna pomoć državnih struktura. Istovremeno je opao interes stranih pokrovitelja i humanitarnih organizacija za ifnansiranje projekata rekonstrukcije. (Izvor:Download PDF). Slobodan odabir, garantiran Ustavom, se i dalje u praksi nije ostvario, jer država ne djeluje sa jasnom i realnom strategijom u svrhu ispunjenja ovog cilja

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!