SBiH:Sloboda upraznjavanja kolektivnih običaja

Građani će moći da upražnjavaju svoje etničke i druge kolektivne običaje, javno ili privatno, sve dotle dok ne narušavaju suverenitet i integritet države, i ne promoviraju nasilje, mržnju i netoleranciju između grupa.


Razlog:
Desavanja oko Queer festivala u Sarajevu dokazuje suprotno. Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g o ovom i slicnim dogadjanjima navodi: “Sloboda okupljanja i udruživanja je utvrđena Ustavom Bosne i Hercegovine. Međutim, ostaje problem stvarne provedbe. Ozbiljno zabrinjava povećanje broja slučajeva prijetnji i nasilja nad onima koji brane ljudska prava i organizacijama civilnog društva. Policija mora hitno odgovoriti na ovakve slučajeve, obezbijediti zaštitu i privesti one koji su odgovorni za takve prijetnje i nasilje. Neophodno je preduzeti aktivnosti kako bi se osigurala sloboda okupljanja i udruživanja za lezbijske, gej, biseksualne i transrodne zajednice (LGBT). ”
Objašnjenje:
Sloboda okupljanja i udruživanja garantirana je Ustavom Bosne i Hercegovine, ali događaji poput napada na Queer Festival, govore o nedovoljnom djelovanju države na osiguranju ovog prava u praksi (http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=378).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!