SBiH:Regionalna autonomija

REGIONALNA AUTONOMIJA: Prema jedinstvenoj viziji STRANKE ZA BiH, država će priznavati i promovirati regionalnu i lokalnu autonomiju, decentralizaciju državnih službi, i zakonodavne principe i metode koji ispunjavaju evropske standarde regionalne i lokalne autonomije i decentralizacije. Regije unutar države će se formirati prema geografskim, ekonomskim, saobraćajnim i kulturnim kriterijima, i neće narušavati suverenitet države preuzimajući neke od njenih uobičajenih suverenih prerogativa, iako će imati zakonodavnu moć u vezi sa pitanjima koja nisu regulirana od strane države. Regije i općine će imati autonomne izvore finansiranja i moći će uspostavljati svoje poreze i prihode, ali neće moći naplaćivati uvozne ili izvozne carine, niti carine na tranzit između regija i općina, niti usvajati takve odredbe koje na bilo koji način mogu ometati kretanje osoba i dobara između regija, niti ograničiti pravo na rad i mjesto stanovanja na bilo kojem dijelu državne teritorije. Regionalni interesi biće također zastupljeni u Gornjem domu državnog Parlamenta, na principu jednake zastupljenosti svake regije, za razliku od Donjeg doma, u kojem će proporcionalno biti zastupljeni građani.


Razlog:
Ustav jos uvijek nije promijenjen tako da ni regije o kojima se govori nisu uspostavljenje. Daytonski mirovni sporazum i Aneks 4, Ustav BiH jos uvije garantuju postojanje 2 entiteta i 10 kantona.
Objašnjenje:
Nije došlo do promjene Ustava, tako da nije došlo do ostvarenja regionalne autonomije, odnosno uspostavljanja takvog nivoa organiziranja vlasti kao srednje razine, između lokalnih institucija i institucija Bosne i Hercegovine. Ipak, napredak ostvaren u implementaciji Zakona o lokalnoj samoupravi donesenom na entitetskoj razini, osiguran je veći stepen lokalne autonomije i decentralizacije, što je napredak u pravcu ostvarivanja evropskih standarda.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!