SBiH:Ragraničenje vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku

Vlast u državi biće dosljedno razgraničena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, te na državnu, regionalnu i lokalnu.


Razlog:
Sudstvo i dalje zavisi od sredstava koje odobri Parlament i Ministarstvo pravosudja.Primjer je Visoko sudsko i tuzilacko vijece BiH ( zakljucci Projekta razvoja sektora pravde u BiH june 2008, USAID, http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PDACL823.pdf ). Sto se tice drugog dijela obecanja, Ustav jos uvijek nije promijenjen i ne postoji regionalna vlast, onakva kakva je definirana u ovom dokumentu.
Objašnjenje:
Činjenica je također da je ovakvu preporuku na Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Bosna i Hercegovina odbila, negirajući da postoji problem, odnosno priznavajući da ne može ništa učiniti na njegovom rješavanju (http://www.upr-info.org/IMG/pdf/Recommendations_to_Bosnia_and_Herzegovina_2010.pdf). Visoko sudsko i tužilačko vijeće i dalje ovisi od sredstava koje odobrava Parlamentarna skupština na preporuku Ministarstva pravde (http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PDACL823.pdf), da ne spominjemo 14 različitih izvora finansiranja pravosuđa, raspoređenoj prema mjesnoj nadležnosti što također ugrožava neovisnost pravosuđa (http://mrezapravde.ba/mpbh/latinica/vijest.php?id=2).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!