SBiH:Pravo na slobodan povrat imovine

Sve izbjeglice i raseljene osobe imaće pravo da se slobodno vrate svojim prijašnjim domovima, i pravo da im se vrati sva imovina koja je od njih oduzeta u vrijeme neprijateljstava od 1991. godine, te da im se isplati nadoknada za svu imovinu koja ne može biti vraćena. Bilo kakve obaveze ili izjave koje se tiču te imovine koje su date pod prijetnjom tretiraće se kao nevažeće. Pravo na povratak i imovinu oduzetu u vrijeme neprijateljstava od 1991. godine je nazastarivo.


Razlog:
Annex 7, Daytonskog mirovnog sporazuma vec garantuje pravo povratka ljudi i imovine. (Clan 1, http://www.ohr.int/dpa/default.asp?content_id=375 ).
Objašnjenje:
Ustavom garanitrano pravo na povrat imovine (Izvor:OHR ), realizirano je pojedinačnim presudama sudova na različitim nivoima, ali isto nije ostvareno u potpunosti, te će trebati još vremena i pritisaka da se izvrši stvarni i potpuni povrat imovine, ili barem naknada za oduzeto ili uništeno u vrijeme sukoba 1992. – 1995.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!