SBiH:Ne mijenjati ustav putem amandmana

Republikanski oblik državnog uređenja u Bosni i Hercegovini za koju se bori STRANKA ZA BiH se neće moći mijenjati putem amandmana na Ustav. Da bi osigurala vlastiti opstanak kao suverena država, Bosna i Hercegovina mora biti res publica – zemlja svih i zemlja za sve.


Razlog:
Ucestvovali su u pregovorima oko promjene ustava Aprilski i Butmirski paket, koji su trebali amandmanima na ustav da promjene postojeci ustav garantovan Daytonskim mirovnim sporazumom. Takodjer umjesanost medjunarodnih zvanicnika u razgovore o promjeni ustava a ne u Parlamentu BiH dokazuje krsenje ovog obecanja.
Objašnjenje:
Uzimajući u obzir da je Stranka za Bosnu i Hercegovinu učestvovala u preogovorima oko reformskih paketa Ustava, možemo reći da je ovo obećanje prekršeno. Odsustvo prigovora za miješanje međunarodne zajednice i stranih diplomatskih zvaničnika u unutrašnja pitanja države, dokazuje i činjenicu da izabrani predstavnici nisu zaštitli suverenitet države.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!