SBiH:Jedinstven ekonomski prostor

JEDINSTVEN EKONOMSKI PROSTOR: Ekonomska vizija Bosne i Hercegovine kakvu zastupa STRANKA ZA BiH zasnovana je na konceptu jedinstvenog ekonomskog prostora, primjenjivog na Bosnu i Hercegovinu kao suverenu zajednicu slobodnih građana, i na konceptu individualnog rada, poduzetništva i vlasništva, primjenjivog na sve građane Bosne i Hercegovine kao slobodne pojedince sa vlastitom inicijativom i autonomijom djelovanja.


Razlog:
“Ukupno gledajući, funkcionisanje tržišnih mehanizama i dalje koče poremećaji, pretjerano uplitanje države i nedostatak konkurencije. Napredak prema stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u državi – ključni prioritet Evropskog partnerstva – je ograničen.” Izvjestaj Evropske komisije (Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g) “U osiguravanje jedinstvenog ekonomskog prostora u državi je uloženo malo napora. Potrebna je povećana uloga države i poboljšana koordinacija među entitetima.” (Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g) “Pored toga, stvaranju »jedinstvenog ekonomskog prostora« u finansijskom sektoru šteti i činjenica da kompanije u finansijskom sektoru registrovane u jednom entitetu mogu raditi u drugom entitetu samo tako da tamo otvore podružnicu. To čini veliko dodatno administrativno opterećenje i zahtijeva veoma blisku saradnju među nadzornim organima.” (Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g)
Objašnjenje:
Ukupno gledajući, funkcioniranje tržišnih mehanizama koče poremećaji, pretjerano uplitanje i intervencionizam, ali ne države, već nižih ogranaka vlasti, koji kontroliraju ekonomski prostor. Također, jedan od ključnih problema izgradnje jedinstvnog ekonomskog sistema jeste činjenica da kompanije registrirane u finansijskom sektoru u jednom entitetu, mogu raditi u drugom samoako tamo otvore sovju podružnicu. (http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 )

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!