SBiH:Građani jednaki u pravima bez obzira na mjesto stanovanja

STRANKA ZA BiH u osnovi svoga programa ima borbu za Bosnu i Hercegovinu koja će imati puni kapacitet suverene demokratske države republikanskog uređenja, koja će na svakom dijelu svoje teritorije i u jednakoj mjeri pripadati svim njenim građanima.


Razlog:
Najocitiji primjer diskriminacije jeste: “Postignut je određeni ograničen napredak u pogledu izbjeglica i interno raseljenih lica. Revidirana strategija za provedbu Aneksa VII Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, koja obuhvata period do 2014. još uvijek nije usvojena. Zvanično, još uvijek postoji oko 125 000 lica koja žele da se vrate u mjesta svog ranijeg prebivališta. Uprkos nekim poboljšanjima, broj obnovljenih stambenih jedinica ne zadovoljava potrebe. Raspodjela pomoći izbjeglicama i raseljenim licima nije transparentna i ne vodi se odgovorno. Povratnici se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, pravu na penziju i socijalnu zaštitu, posebno kada se vraćaju u područja gdje su manjina. Ovo je i dalje najveća prepreka održivom povratku.” ( Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g. ).
Objašnjenje:
Brojni su primjeri različitog statusa građana i građanki, a koji se upravo vezuju za njihovo mjesto stanovanja. Drugačiji pravni propisi, beneficije različitog nivoa garanitrane od strane organa lokalne uprave i samouprave, ukazuju na neriješnost ovog problema. Također je tu i pitanje povratka, na koji čeka između 125.000 i 140.000 lica (http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=378), što je i dalje ograničeno činjenicom o sveprisutnoj diskriminaciji i nejednakom pravu pristupa vlastima i institucijama, što se temelji na etničkoj pripadnosti, a čiji prioritet ovisi o većinskom stanovništvu u teritorijalnoj jedinici o kojoj je riječ.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!