SBiH:Etnički identitet neće služiti za bilo kakve privilegije jednih nad drugim

U budućoj Bosni i Hercegovini, etnički identitet, ili bilo koji drugi kolektivni identitet, neće služiti kao podloga za bilo kakve teritorijalne, pravne, političke, društvene ili ekonomske privilegije, ili za bilo kakav oblik teritorijalne, pravne, političke, društvene ili ekonomske diskriminacije, na individualnom ili na grupnom planu.


Razlog:
Ustav idalje nije promijenjen tako da je teriotrijalna podjela BiH ostala ista. A povratnicka populacija je najbolji pokazatelj neispunjenosti obecanja. “Povratnici se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, pravu na penziju i socijalnu zaštitu, posebno kada se vraćaju u područja gdje su manjina. Ovo je i dalje najveća prepreka održivom povratku.” ( Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g. ).
Objašnjenje:
Izbor predstavnika u vlasti, ali i zaposlenika u organima javne uprave, te državnim preduzećima, uglavnom je reguliran prema etničkom ključu, što etnički identitet i dalje čini relevantnom osobinom lica koje se prijavljuje za posao. (http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=378)

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!