SBiH:Država kao garant jedinstvenog ekonomskog prostora

Jedinstvenost i sigurnost ekonomskog prostora garantiraće isključivo država i taj prostor biće tretiran kao suverena i jedinstvena novčana, ekonomska i fiskalna cjelina, sa izvornim državnim pravom na prikupljanje carina i poreza.


Razlog:
Jedinstvenost ekonomskog prostora idalje ovisi od koordinacije entiteta, tako da garant ekonomskom prostoru jos uvijek nije drzava. “U osiguravanje jedinstvenog ekonomskog prostora u državi je uloženo malo napora. Potrebna je povećana uloga države i poboljšana koordinacija među entitetima.” (Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g)
Objašnjenje:
Jedinstvenost ekonomskog prostora zavisi od koordinacije entiteta, tako da država i dalje ne nastupa kao garant ekonomskom prostoru. U osiguravanje jedinstvenog ekonomskog prostora u državi je uloženo malo napora. Potrebna je povećana uloga države i poboljšana koordinacija među entitetima (http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!