Započeto

Rješavanje imovinsko-pravnih pitanja zgrade za socijalno stanovanje na Otesu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Ušteda budžetskih sredstava rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja zgrade za socijalno stanovanje na Otesu – revizija korisnika zgrade za socijalno stanovanje u Otesu.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović održali su 13.6.2023. godine radni sastanak u cilju iznalaženja najboljeg rješenja u vezi statusa objekata O-9 i O-10 na lokaciji “Otes”, a koji su u vlasništvu kompanije WBV-GPA.

U saopćenju se navodi da s obzirom na to da postoji zainteresiranost Vlade KS za kupovinu pomenutih objekata u Otesu, u cilju domaćinskog raspolaganja budžetskim sredstvima, predstavnici austrijske kompanije WBV-GPA Stefan Loicht i njegovi saradnici Nedžida Salihović Whalen i Ismir Osmić, iskazali su spremnost za prodaju navedenih objekata Kantonu Sarajevo”. 

Dalje se navodi da će Vlada KS u narednom periodu odrediti detaljne uslove kupovine stambenih objekata na Otesu, te će o istom informisati predstavnike WBV-GPA, kako bi sačinjeni ugovor bio u skladu sa postavljenim uslovima Vlade KS.

Prijedlogom budžeta KS za 2024. godine izdvojena su sredstva u iznosu od 48.700 KM za troškove održavanja zajedničkih prostorija i uređaja u objektima O-9 i O-10 Otes, Stambena zadruga Željezničar. Kako se navodi u Prijedlogu, na ovoj poziciji planirana su sredstva za održavanje dijelova zgrade i uređaja. Utvrđeno je također da će se iz Budžeta KS izmiriti obaveze na ime kupovine ovih nekretnina ukoliko se zaključi ugovor o kupoprodaji objekata O-9 i O-10. Ukoliko se ovaj ugovor ipak ne zaključi, Vlada KS izdvojit će 979.000 KM za potrebe ovih objekata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!