Započeto

Revitalizacija i izgradnja sadržaja na Bjelašnici i Igmanu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Revitalizacija postojećih i izgradnja novih turističkih, sportskih i rekreacijskih sadržaja na Bjelašnici i Igmanu.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Prijedlogom budžeta za 2023. godinu Vlada KS je za projekte obnove olimpijskih sadržaja planirala skoro 50 miliona KM, od čega je 15 miliona planirano za nastavak realizacije višegodišnjih projekata, a 35 miliona za nove projekte za koje navode da je cilj razvijati sadržaje za rast i ljetnog i zimskog turizma.

Kako bi se podigla konkurentnost Ski centra Bjelašnica i unaprijedili sportski olimpijski objekti u svrhu održavanja sportskih takmičenja, treninga, rekreacije i turističkih potreba građana kroz unapređenje infrastrukture Vlada KS je na sjednici održanoj 9.6.2023. godine dala saglasnost Ministarstvu privrede KS za sufinansiranje više investicijskih projekata KJP “ZOI ‘84”. 

Projekti na koje se ova saglasnost odnosi su: izgradnja paralelnog ski lifta K2 u iznosu do 2.800.000 KM, zamjena ski lifta Kotlovi u iznosu do 3.300.000 KM, izgradnja nove šestosjedne žičare Štinji Do u iznosu od 20.000.000 KM, projekt skijaške staze Kolijevka 2 u iznosu do 2.000.000 KM, izgradnja jezera Akumulacija III u iznosu do 5.200.000 KM, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih skijaških staza u iznosu od 2.270.000 KM, te projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza s iznosom do 1.000.000 KM. 

Ministar privrede Zlatko Mijatović zaključit će sporazume o sufinansiranju ovih projekta  s KJP “ZOI 84” Sarajevo. Riječ je o sredstvima koja su planirana budžetom Kantona Sarajevo za 2023. godinu te će biti operativna nakon što budu odobrena od strane izabrane finansijske institucije i potvrđena kao operativna od Ministarstva finansija KS.

KJP “ZOI'84” objavio 22.6.2023. godine poziv za izvođenje radova na zamjeni ski lifta Kotlovi po sistemu projektuj i izgradi ključ u ruke. Ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 3.300.000 KM, dok je rok za izvođenje svih radova koji su predmet nabavke i puštanja u rad 90 dana od dana uvođenja Ponuđača u posao. Navedeno je da izvedba kompletnog projekta ne može biti duža od deset mjeseci, a u zavisnosti od brzine ishodovanja urbanističke i građevinske dozvole te vremenskih uslova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!