U progresu

Rekonstrukcija školskih prostora

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Rekonstrukcija školskih prostora, a posebno biblioteka s multifunkcionalnim prostorima za druženje i učenje, prostora aula/holova, sportskih sala, kabineta za predmete egzaktnih nauka, školskih dvorišta, toaleta, školskih restorana, stomatoloških ambulanti te kontinuirano opremanje škola kompjuterima i didaktičkom opremom.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je 17.5.2023. godine ugovor o dogradnji objekta OŠ “Zahid Baručija” u Vogošći s općinskim načelnikom Migdadom Hasanovićem i izvršnom direktoricom izvođača radova, firme ITC d.o.o Amelom Muhić.


Hota-Muminović i načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić potpisali su 19.5.2023. godine Aneks sporazuma o saradnji na realizaciji projekta završetka rekonstrukcije vrtića “Šip”. Za ove svrhe Ministarstvo za odgoj i obrazovanje izdvojilo je 350.000 KM, od čega će 230.000 KM biti utrošeno za rekonstrukciju i opremanje biblioteka javnih osnovnih i srednjih škola na području općine Centar Sarajevo.


Ministrica Hota-Muminović sastala se 20.5.2023. godine i s direktoricama i direktorima osnovnih i srednjih škola, a povod za ovaj sastanak bila je podjela instrukcije o odobrenim sredstvima za male efektivne projekte rekonstrukcije u vrijednosti 540.000 KM. Neki od odobrenih projekata su rekonstrukcije podova, školskih toaleta, zamjena dijela stolarije, sistema grijanja, a osim ovih sredstava, svaka je škola za početak na raspolaganje dobila manje iznose za rekonstrukciju i opremanje.


Krajem maja 2023. godine završeni su rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje u OŠ “Hamdija Kreševljaković” u Starom Gradu, za što je iz budžeta KS izdvojeno 40.889 KM. U okviru projekta nabavke i poboljšanja računarske opreme u osnovnim i srednjim školama, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za potrebe informatičkog kabineta u ovoj školi nabavilo 14 računara te izvršilo i javnu nabavku 26 novih diskova za postojeće računare.


U JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije u naselju Velešići sredinom juna 2023. godine obnovljena su dva sportska terena i tribine te je postavljena nova ograda. Jedno igralište namijenjeno je za nogomet, rukomet i tenis, dok je drugo prilagođeno za košarku i odbojku. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za rekonstrukciju je izdvojilo 230.000 KM.


Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje između ostalog odgovorili su da je tokom 2023. godine za tu namjenu realizovano više od devet miliona KM. Kompletna lista koju čini 41 projekat može se naći u dokumentu koji je dostavilo ministarstvo. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!