Započeto

Regulacija boravka digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini

Partije: Naša stranka | Oblasti: Spoljna politika

Realizacija inicijative za regulaciju boravka digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini. Inicijativa za izmjene Zakona o strancima kojima bi se omogućio boravak digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini u parlamentarnoj je proceduri od jula 2021. godine te je usvojena u septembru iste godine. Ipak, ove izmjene još uvijek nisu upućene u parlamentarnu proceduru iako bi se njima povećao broj stranaca koji duži period borave u Bosni i Hercegovini. Ove osobe bi tako značajno doprinijele našoj ekonomiji, a uzimajući u obzir da najčešće borave u ruralnim sredinama s očuvanom prirodom, čistim zrakom i lijepim krajolicima, time bi se stvorila prilika za veću ekonomsku aktivnost u ruralnim sredinama.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Tokom prve godine mandata aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH usvojila je izmjene i dopune Zakona o strancima u BiH koje se odnose na regulaciju boravka digitalnih nomada u našoj zemlji.

Izvor: Freepik

Krajem juna 2023. godine predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je s predsjednikom Udruženja digitalnih nomada Republike Hrvatske i poduzetnikom Janom de Jongom o potencijalima digitalnog nomadstva te informisala sagovornika o tome da Ministarstvo sigurnosti BiH radi na izmjenama i dopunama Zakona o strancima u BiH s ciljem regulisanja boravka i statusa digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini.

Krišto je informisala svoga sagovornika da Ministarstvo sigurnosti BiH radi na izmjenama i dopunama Zakona o strancima u BiH s ciljem regulisanja boravka i statusa digitalnih nomada u BIH. 

Navedeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima u BiH Zastupnički dom PSBiH usvojio je 28. augusta 2023. godine, dok je Dom naroda PSBiH to učinio dva dana kasnije. 

U članu 38. izmjena i dopuna predviđeno je da stranac koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za pravno lice ili vlastito pravno lice koje nije registrovano u BiH i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na teritoriji BiH, a koji boravi u BiH na osnovu viznog ili bezviznog boravka, može raditi u BiH bez radne dozvole do 90 dana u 180 dana uz prethodno pribavljenu potvrdu o prijavi rada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!