Nije započeto

Reforma obrazovanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Ispunjavanje zaključaka tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo o reformi obrazovanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o pitanjima i statusu mladih održana je 20.12.2019. godine. Svi zaključci doneseni na ovoj tematskoj sjednici mogu se pogledati na ovom linku.

Neki od zaključaka su formiranje posebnog ekspertskog tijela koje će u koordinaciji sa ministarstvom obrazovanja rukovoditi reformskim procesima u obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo, usvajanje Strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, uspostavljanje Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, uspostavljanje Fondacije za razvoj naučno istraživačke djelatnosti u Kantonu Sarajevo, te uspostavljanje nove budžetske linije pod nazivom Reforma obrazovnog sistema.

U odgovoru na upit Istinomjera, iz Ministarstva je istaknuto da će se reforma obrazovanja provoditi kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koji je donešen u 2022. godini.

Dodali su da je Ministarstvo pokrenulo procese za implementaciju, poput većih ulaganja u nauku i visoko obrazovanje.


Napomena: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo, a jedno od njih je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Ovo obećanje je u nadležnosti tog ministarstva, a dijelom Programa skupštinske većine postalo je 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu realizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!