Započeto

Razvoj projekata vezanih za sigurnost u saobraćaju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Razvoj i unaprijeđenje projekata vezanih za sigurnost u saobraćaju i za sigurnost putnika u javnom prevozu.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada KS provodi projekat adaptivnog upravljanja saobraćajem čija bi završna faza realizacije trebala početi u septembru 2023. godine, kako je najavio kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta. Ovaj projekat predmet je posebnog obećanja koje u aktuelnom mandatu Vlade KS prati Istinomjer, a o čemu detaljno možete čitati na LINKU.

Na hitnoj sjednica Skupštine KS održane 9. juna 2023. godine, razmatrana je informacija o sigurnosti u saobraćaju u KS, a usvojen je niz zaključaka u vezi sa unaprijeđenjem sigurnosti na cestama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zaduženi su na sjednici za vršenje pojačanih preventivnih i represivnih mjera kao što su: 

Povećan broj policijskih službenika na terenu kroz angažman novoprimljenih 195 policijskih službenika; Povećan broj radara; Pojačan rad jedinice interventne policije i jedinice za bezbjednost saobraćaja na terenu; Pojačan rad vozilima „presretačima“; Povećan broj patrola u periodu od 19 sati do 07 sati na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu; Nastavak primjene smjernica za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo i implementaciji Akcionog plana za prevenciju krađe putničkih motornih vozila koji podrazumijeva i postavljanje video nadzora, te prevencija nastanka povreda u saobraćaju, kao i raspisivanje novog konkursa za prijem 250 policijskih službenika.  

U Prijedlogu Budžeta KS za 2023. godinu planirana su sredstva od 50.000 KM za izgradnju i revitalizaciju horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i 143.445 KM za Investiciono održavanje saobraćajne infrastrukture. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!