Započeto

Razvoj projekata vezanih za sigurnost u saobraćaju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Razvoj i unaprijeđenje projekata vezanih za sigurnost u saobraćaju i za sigurnost putnika u javnom prevozu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U maju 2023. održana je vanredna sjednica Vlade KS, a po tom i hitna sjednica Skupštine KS 9. juna 2023. godine, na kojoj je razmatrana informacija o sigurnosti u saobraćaju, a doneseni su i brojni zaključci među kojima su i izmjene zakonskih regulativa. 

Kako je navedeno u zaključcima Ministarstvo saobraćaja KS zaduženo je da Vladi dostavi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i EU regulativom. Osim toga Vlada Kantona Sarajevo je zadužena da hitno krene u realizaciju mjera iz Studije o identifikaciji opasnih mjesta i dionica na primarnoj mreži saobraćajnica u Kantonu Sarajevo, kao i da formira komisiju koja će preispitati opću vidljivost na značajnim saobraćajnicama sa ciljem unapređenja i poboljšanja sigurnosti učesnika u saobraćaju. 

Također među zaključcima su i mjere kojima mi trebalo biti omogućeno trajno oduzimanje motornih vozila za povratnike u činjenju težih saobraćajnih prekršaja, hitna izrada Strategije  sigurnosti cestovnog saobraćaja i druge.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!