Započeto

Razvoj programa za izvrsnost i liderstvo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Razvoj posebnog programa za izvrsnost i liderstvo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS zajedno s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organiziralo je 6.6.2023. godine svečanu manifestaciju pod nazivom “Naše nebo izvrsnosti”, kojom prilikom su uručene diplome učenicima i zahvalnice nastavnicima za njihove izvanredne rezultate ostvarene na kantonalnim takmičenjima u školskoj godini 2022/2023.

Na takmičenjima općinskog i kantonalnog nivoa učestvovalo je ukupno 3.673 učenika, od čega 2.327 učenika osnovnih škola i 1.346 učenika srednjih škola, a neki od njih plasirali su se na više nivoe takmičenja sve do međunarodnih olimpijada.

Kako je javnost 20.6.2023. godine obaviještena, ministrica za odgoj i obrazovanje KS raspisala je Javni poziv za dodjelu stipendija za talentovane/nadarene učenike koji se upisuju u prvi razred srednje škole, javne ustanove, u Kantonu Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini.


Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje između ostalog odgovorili su da je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja pokrenuo izradu Prijedloga plana izrade smjernica za razvoj izvrsnosti i liderstva u saradnji s profesorima sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Kako su naveli, naredni korak je formiranje radne grupe koja će, osim stručnjaka iz različitih disciplina Univerziteta u Sarajevu, uključiti i nastavnike iz osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!